't Veengat
kwekerij en paardencoaching op één terrein


Equine Assisted Coaching / paardencoaching

Paarden spiegelen als geen ander het gedrag van mensen. Dit doen ze van nature omdat ze super gevoelig zijn. Paarden zijn namelijk vluchtdieren, prooidieren en kuddedieren. 

In de natuur leven paarden in kuddes en door lichaamstaal letten zij op elkaar en vluchten zij wanneer de leider vlucht. Door deze eigenschap reageren zij feilloos op de innerlijke toestand van de mensen.

Het inzetten van paarden bij het coachen kan worden gebruikt om jezelf te ontdekken en om eventueel beter inzicht te krijgen in problemen bij jezelf of je omgeving (werksituatie, gezinssituatie). Het kan natuurlijk ook gewoon omdat je het leuk vindt om jezelf te ontwikkelen.

Hoe gaat het paarden coachen in zijn werk:

De coach geeft je een opdracht samen met het paard en door deze ervaring word je jezelf  bewust van een bepaald gevoel , emotie of probleem waar je mee zit. De  sessie is ervaringsgericht  en niet oplossingsgericht.  De oplossing ligt bij jezelf en zal zeker tot openbaring komen, is het niet tijdens de sessie, dan wel in de tijd daarna. De opdracht wordt meestal naast het paard uitgeoefend en je hoeft geen verstand van paarden te hebben. De paarden leven in het hier en nu en oordelen daarom niet, er is geen goed of fout. 

Voor wie is de paardencoaching?

Coachen met paarden kan bij iedere leeftijd of je nu kind bent of volwassenen, je kan altijd aan jezelf werken. Mijn benadering blijft open, nieuwsgierig, zonder oordeel en vol vertrouwen en geloof in jou. Iedereen draagt zijn eigen oplossing bij zich.

Het maakt niet uit wat de vraag is, bv weerbaarheid, omgaan met emoties of persoonlijke ontwikkeling. Ik neem je graag mee in deze manier van coaching om via een veilige omgeving en op een natuurlijke manier en aan jezelf te werken.

Ik heb al veel met kinderen en volwassenen gewerkt en er is altijd een manier om jouw weg te vinden.

Spiegelen
 
Het paard is een kuddedier en dus op de ander gericht. Maar het is ook vluchtdier, dat snel moet kunnen inschatten of hij met een potentiële vijand te maken heeft of niet. Daarbij merkt hij ook de kleinste non-verbale signalen op.
Het paard is zo in staat om snel de innerlijke gemoedstoestand aan te voelen van degene met wie hij contact heeft.
Daarbij reageert hij direct op wat het voelt en ziet en doet dat zonder te (ver)oordelen. Hij reageert anders op ons als we vrolijk zijn dan wanneer we boos of verdrietig zijn. Met zijn reactie houdt het paard ons de spiegel voor. Hij maakt ons bewust van ons eigen gedrag en stimuleert ons dat te veranderen. En ook dát wordt door het paard gelijk weer teruggeven. En zo zien we ook de verandering die we zelf hebben gerealiseerd.
Vanuit het contact met het paard kan er gewerkt worden aan (zelf)vertrouwen, aan het uiten van emoties en het vinden van verborgen emoties, aan het grenzen stellen en jezelf zijn. Je gaat op zoek naar je eigen kracht!

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info